Skip to main content

Whiplash

Wat is Whiplash?

Whiplash is een term die vaak wordt gebruikt om een reeks klachten te beschrijven die ontstaan na een plotselinge schok of slingerbeweging van het hoofd. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een auto-ongeluk, waarbij het hoofd snel naar voren en achteren wordt bewogen. De nekspieren en -banden worden hierbij overbelast, wat kan leiden tot diverse symptomen.

Herkenning en symptomen van whiplash

Whiplashklachten kunnen variëren van mild tot ernstig en zijn niet altijd direct na het ongeval merkbaar. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Nekpijn en stijfheid
 • Hoofdpijn, vaak beginnend bij de basis van de schedel
 • Vermoeidheid en duizeligheid
 • Beperkte bewegingsvrijheid van de nek
 • Tintelingen of gevoelloosheid in armen en handen
 • Concentratie- en geheugenproblemen

Deze symptomen kunnen zich soms pas uren of zelfs dagen na het trauma manifesteren.

De complexiteit van whiplashdiagnose

Whiplashklachten zijn lastig aan te tonen, omdat ze vaak niet zichtbaar zijn op standaard medische beelden zoals röntgenfoto’s of MRI-scans. De diagnose is grotendeels gebaseerd op de beschrijving van de klachten door de patiënt en klinisch onderzoek door een arts. Dit maakt het moeilijk om een objectieve basis voor de klachten te bieden, wat in rechtszaken en verzekeringskwesties een complicatie kan vormen. De letselschadespecialisten van Lumada Letselschade kunnen jou helpen in een eventuele discussie over deze whiplashklachten.

Recente ontwikkelingen

De laatste jaren zijn er echter diverse vooruitgangen geboekt op het gebied van whiplashonderzoek en -behandeling:

 1. Verbeterde Beeldvormingstechnieken: Nieuwe technieken zoals functionele MRI (fMRI) en Diffusion Tensor Imaging (DTI) maken het mogelijk om subtiele veranderingen in de hersenen en nekspieren te detecteren die eerder onzichtbaar waren.
 2. Neurologisch Onderzoek: Recent onderzoek richt zich op het vaststellen van veranderingen in de hersenen die kunnen optreden na een whiplashtrauma. Dit helpt bij het begrijpen van de cognitieve en emotionele gevolgen van whiplash.
 3. Genetische Markers: Onderzoekers zijn bezig met het identificeren van genetische markers die kunnen verklaren waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor chronische klachten na een whiplash.

Waarom Lumada Letselschade?

Bij Lumada Letselschade begrijpen we de complexiteit van whiplashklachten en de uitdagingen die komen kijken bij het aantonen ervan. Onze ervaren letselschadespecialisten en medisch adviseurs werken samen om ervoor te zorgen dat jouw situatie eerlijk en grondig wordt beoordeeld. Wij helpen je bij het verzamelen van bewijs, adviseren je over medische onderzoeken en ondersteunen je gedurende het gehele schadeproces.

Onze aanpak

 • Persoonlijke Begeleiding: We bieden een op maat gemaakt plan dat rekening houdt met jouw unieke situatie en klachten.
 • Deskundig Advies: Onze experts blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en technieken op het gebied van whiplashdiagnose en -behandeling.
 • Sterke Ondersteuning: We werken nauw samen met medische professionals om een zo volledig mogelijk dossier samen te stellen.

Heb jij NU vrijblijvend advies nodig?